Lainasin kirjastosta Robert E. Kowalskin kirjan "Kolesteroli kuriin 8 viikossa", ja pikalukuna olen sitä hieman silmäillyt.

Herra Kowalski on sitä mieltä, että tärkeimmät aseet korkean kolesterolin alentamiseen ovat kaura ja niasiini. Kirjan mukaan niasiinia, eli B3-vitamiinia pitäisi nauttia kohtuullisen suuria määriä kolesterolin alentamiseksi, ja siitä voi saada hetkellisiä sivuoireita, jotka tosin ovat vaarattomia ja ohimeneviä. Tähän en ole uskaltanut ryhtyä, vaikka sitä vaarattomaksi tehokeinoksi kolesterolisodassa väitetäänkin. Kirjassa on liikaa hurmoshenkisyyttä ja jenkkihajua, että ihan suoralta kädeltä alkaisin uskomaan sen oppeihin.

Vaan kauraa uskallan kokeilla, sehän on jo ennestään minun lempiruokaani! Kirjassa sanottiin, että eritoten kauraleseillä olisi suuri kolesterolia alentava vaikutus. Koskapa leseitä on melko kuivakkaa yksinään syödä, löytyi kirjasta vinopino muffinssiohjeita, joihin leseitä pystyi käyttämään. Innostuin "muffinsseja" (kaurapaistoksia minun mielestäni) eilen kokeilemaan:

199953.jpg

Yllättävän hyviä tuli! Ja täyttäviä, ovathan lähes täysin lesettä! Näitä voi ottaa vaikka välipalaksi töihin ja kuitujen saanti on ainakin taattu! Tässä vielä resepti kiinnostuneille:

Muffinit:

5,5 dl kauraleseitä
4 rkl hakattuja pähkinöitä (ei ollut, laitoin banaania)
4 rkl rusinoita tai korintteja tai taateleita (ei ollut näitäkään :)
1 rkl leivinjauhetta
4 rkl fariinisokeria tai tummaa sokeria tai siirappia
3 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunan valkuaista
2 rkl rypsiöljyä

Lämmitä uuni 225 C-asteiseksi. Sekoita kauranlese, pähkinät ja leivinjauhe suuressa kulhossa. Sekoita joukkoon sokeri tai juokseva makeutusaine. Sekoita maito, valkuaiset ja öljy ensin keskenään ja sitten muiden aineiden joukkoon. Aseta paperivuoat muffinivuokaan ja täytä taikinalla. Paista 15-17 min. Kokeile kypsyyttä hammastikulla, sen tulee olla kostea vaan ei kuitenkaan märkä. Annoksesta tulee 12 muffinia.