Eilen lainasin kirjastosta itselleni Robin McKenzien kirjan "Kuntouta itse selkäsi".

0092.jpg

Hotkaisin sen kerralla, no eipä tuossa nyt ollutkaan kuin ~50 sivua. Mielenkiintoisia harjoituksia siinä oli, aloin heti kokeilemaan niitä.

En nyt itse ala referoimaan McKenzie-menetelmän ajatuksia, joten lainaan täältä:

McKenzie-menetelmä on ajatusmalli mekaanisten selkä- ja niskaongelmien diagnostiikkaan ja terapiaan. Menetelmä kehitti 60-luvulla uusiseelantilainen fysioterapeutti Robin McKenzie. Menetelmä perustuu siihen, että potilas itse on aktiivinen kuntoutuksessaan tekemällä ohjattuja harjoituksia ja toteuttamalla annettuja, ennaltaehkäiseviä ohjeita. Harjoitukset ja ohjeet on kuvattu Kuntouta itse-kirjoissa. Tärkeä osa menetelmää on ryhdinkorjaus niin makuu- kuin istuma-asennossa, jossa apuna toimivat Alkuperäiset McKenzie Niska- ja Lannetuet.

Meikäläinen sitten yhtäkkiä hoksasi, että mullahan on jo olemassa The Alkuperäinen McKenzie Lannetuki!

0011.jpg

Olen sen ostanut joku aika sitten eräältä tuttavamummolta, mutta en ole sitä oikein osannut käyttää. Kirjan innoittamana raahasin lannetuen heti tänä aamuna töihin, sidoin sen työtuoliin kiinni. Nyt sitten vain aktiivisesti ryhtiä korjailemaan! Tuntuu jo heti paremmalta kun voi istua suorassa!

Allekirjoitan kyllä McKenzie-menetelmästä sen perusajatuksen, että huono ryhti ja huonot istuma-asennot ovat selkäkipujen alku ja juuri. Olen koko elämäni rönöttänyt istuessa ja seisoessa huonossa ryhdissä. Tähän asti olen saanut rönöttää rauhassa ilman kipuja, vaan joskushan se on se hinta maksettava.

Otan nyt kirjan innoittamana seuraavat keinot käyttöön:

- Ryhdin korjaaminen. Lannerullan käyttö töissä.
- Töissä tasatunnein jaloittelua ja taaksetaivutuksia seisaalteen
- Kotona taaksetaivutuksia seisaalteen ja makuulta, sekä muita kirjan mukaisia harjoituksia