Autoilu on kallista. Bensiini on noussut ihan pilviä hipoviin hintoihin. Eikä siinä vielä kaikki. Lisäksi pirssillä pitää olla sen seittemäntoista vakuutusta. Eikä siinäkään vielä kaikki, lisäksi autosta peritään valtiolle autoveroa, ihan niinkuin bensiinivero ei jo riittäisi. Ja autoilijan ilona on kaiken muun lisäksi vielä katsastukset ja huollot. Niin ja niistä yllättävistä automenoista lienee edes turha mainita..

Huomenna on autoton päivä, ja se sai taas miettimään yksityisautoilun kalleutta ja saastuttavuutta. Monta kertaa olen samat ajatukset päässäni miettinyt. Jos vain jotenkin olisi inhimillisesti mahdollista, luopuisin autosta välittömästi.

Ensimmäisen puolen vuoden ajan nykyisestä asuinpaikastani jaksoin bussilla kulkea töihin. Sitten tuli raja vastaan. Työmatkaan kului aikaa tunti yhteen suuntaan, ja jouduin vielä vaihtamaan bussia kesken matkan. Eli päivittäin kaksi tuntia bussissa istumista ja neljä eri linja-autoa. Kuukaudessa se tekee jo 40 tuntia, eli yli työviikon verran. Jaksaminen alkoi olla kyllä loppuvaiheessa melko nollissa, iltaisin kotia päästyäni olin niin rättipoikki, että mitään muuta elämää oli turha edes harkita.  Yritin hyödyntää matka-aikaa esimerkiksi lukemalla, mutta bussinvaihdon takia lukeminen oli niin pätkittäistä, ettei keskittymisestä tullut mitään. Ja yleensä kotiatullessa viimeinen bussimatka oli niin tupaten täyteen ängetty sardiinipurkki, jossa jäljellä oli ainoastaan seisomapakkoja. Ja työpaikan vaihto tai muutto lähemmäs työpaikkaa ovat poissuljettuja vaihtoehtoja toistaiseksi.

Elämä piristyi huomattavasti auton tultua taloon. Aikaa meni enää 20-25minuuttia yhteen suuntaan, eli sain reippaasti yli tunnin lisäaikaa päivään. Jaksan ja ehdin iltaisin harrastaa ja nauttia elämästä, mikä taas vaikuttaa työssäjaksamiseen. Toisaalta sitten taas tunnen syyllisyyttä saastuttamisesta ja rahanmenosta. Matkakustannukset ovat nimittäin triplaantuneet.

Minä tässä odottelen, että joku keksisi sen teleporttauslaitteen. Sitä odotellessa jokainen voi laskea oman liikkumisensa kustannuksia Matkalla Suomen kaupungeissa -pelissä. Vertaile päästöjä, vertaile energiaa.