Kävin mittauttamassa itseltäni verensokeri- ja kolesteroliarvot. Tulokset olivat vähintäänkin yllättäviä.Paastosokeriarvot olivat ihan kohdallaan. Mutta yllätyksenä tuli, että kolesteroli, etenkin triglyseridiarvot olivat noususuunnassa. Triglyseridi on siis veressä oleva rasva-aine, jonka suurentunut pitoisuus merkitsee lisääntynyttä valtimotautiriskiä.

Kolesteroli on mitattu viimeksi 5 vuotta sitten, ja jo tuolloin triglyseridit olivat koholla. Kummastusta aiheuttaa se, että nyt triglyseridit olivat vielä enemmän koholla kuin 5 vuotta sitten. Luulisi asian olevan päinvastoin, olenhan laihduttanut ~10kiloa, ruokavalioni on paljon terveellisempi ja sydänystävällisempi kuin 5 vuotta sitten. Liikkuminenkin on lisääntynyt rutkasti viime aikoina. Missä mättää?

Mutta eipä asiaa auta jäädä päivittelemään, mitä tuli tehtyä väärin. Pitää keskittyä saamaan arvot alas. Tässäpä alustava taistelusuunnitelma triglyjä vastaan:

1. Alkoholi minimiin.
Alkoholia pidetään pahimpana triglyseridiarvojen nostajana. Joidenkin mielipiteiden mukaan eri ihmisten elimistö reagoi alkoholiin eri tavalla, eli joillain nostaa trigly-arvoja enemmän, ja joillain vähemmän. Minulla ilmeisesti enemmän. Alkoholinkulutuksen pienentäminen oli muutenkin ensi vuoden tavoitteissa, nyt tuli siihen vain yksi hyvä syy lisää.

2. Kalaöljyt
Olen kyllä Pirkka-kalaöljykapseleita nauttinut jo viimeisen vuoden ajan, mutta verikokeiden tulosten perusteella voitaisiin päätellä että annos lienee liian pieni. Olenkin päättänyt ottaa tuhdimmat aineet käyttöön, ja siirtyä käyttämään biovitan E-EPA-tuotteita. Haittavaikutuksia ei ole tiedossa, joten katsotaan saadaanko tällä arvot laskuun.

3. Kasvistanolit + muut rasvat
Lääkäri suositteli minulle käytettäväksi jotain kolesterolia vähentäviä elintarvikkeita. En ole ihan varma vaikuttavatko ne suoranaisesti trigly-arvoihin, mutta hyvän kolesterolin osuutta ne ilmeisesti ainakin lisäävät. Maltin kanssa ajattelin lisätä funktionaalisia elintarvikkeita ruokavaliooni. Aion pitää edelleen hyvät rasvat (kylmäpuristettu rypsiöljy, oliiviöljy, pähkinät jne) mukana niinkuin tähänkin asti.

4. Tupakoinnin lopettaminen
Tupakoinnilla ja triglyseredeillä ei ilmeisesti ole ihan suoraa yhteyttä, mutta yleensäottaen tupakointi lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tupakoinnin lopettaminen oli jo muutenkin suunnitelmissa, eli sain tästä yhden hyvän syyn lisää lopettaa.

5. Liikunnan lisääminen
Liikunta tutkimusten mukaan auttaa veren rasva-arvoihin, joten sitä siis lisää. Tämä myös jo kuului ensi vuoden tavoitteisiin, eli siihenkin yksi hyvä syy lisää.

Tässä on siis sotasuunnitelmani triglyseridejä vastaan. Arvot mitataan uudestaan loppukeväästä, ja aion saada siitä testistä puhtaan paperit!