Pidämpä tässä heti aamutuimaan pienen mainospuheen.

Viime tammikuussa mieleeni juolahti ajatus että jos hankkisin itselleni sykemittarin. Aloin vertailemaan eri malleja. Polarilta löysin mitä halusin. Malli oli F11 red chilli. Kyseiseltä valmistajalta olisi kyllä löytynyt edullisempiakin malleja, mutta tämän tuotteen tietoja ja ulkonäköä tutkiessani en sitten voinut millään tyytyä heikompaan. Ja kun minä jotain saan päähäni niin sitä on vaikea saada käännetyksi.

Himoitsin tuota mittaria aika kauan. Hinta oli suurin kynnyskysymys etten sitä raskinut ostaa. Mutta joka kerta kaupungilla kaupoissa ollessani jäin sitä ihailemaan. Mietin myös sitä, kehtaanko minä sitä ostaa. Hölmö ajatus, mutta tarkkasilmäisenä olin huomannut, että kyseistä mittaria käytti personal trainerit, jumppaohjaajat yms. hc-liikuntaihmiset. Mietin näyttäisinkö wannabe-himourheilijalta mittarin kanssa, vaikka olenkin vain peruslaiska kuntourheilija. Himo ei kuitenkaan mennyt tiehensä.

Toukokuun lopussa tein sitten ratkaisuni ja kävelin kauppaan ostamaan kyseisen mittarin. Enkä kyllä ole hetkeäkään sen jälkeen katunut ostostani. Mittari on kulkenut jokaisella urheilukerralla ahkerasti mukana. Toimintoja on niin paljon, etten varmaan vieläkään oikein tiedä kaikkia.

Tilastohiirenä saan omituista mielihyvää siitä, että saan siirrettyä harjoitustiedot nettiin tutkailtavaksi. Polar Fitness Trainer on mainio nettipalvelu, jonne sykemittarin harjoitustiedot voidaan siirtää. Ja se on myös raatorehellinen, päivät jolloin on tullut lusmuiltua, ammottavat tyhjyyttään harjoituspäiväkirjassa. Mielenkiintoista on myös tutkia sitä, millä sykealueella on tullut liikuttua ja minkä verran. Nettipalvelu osaa myös piirrellä jos jonkinmoista käppyrää harjoitusaikojen kestosta, kalorinkulutuksesta jne.

Yksi ostopäätökseen vaikuttava tekijä oli se, että sykemittarissa on kuntotesti, Polar OwnIndex.

"OwnIndex-lukema saadaan Polar-kuntotestistä, joka mittaa aerobisen kunnon lepotilassa noin viidessä minuutissa. OwnIndex-lukemaan vaikuttavat sukupuoli, ikä, pituus, paino, liikunta-aktiivisuus sekä syke ja sykevälivaihtelu. OwnIndex vastaa testattavan  VO2max-arvoa, joka on yleisimmin käytetty aerobisen kunnon kuvaaja. OwnIndex-lukema on käyttökelpoisin, kun kuntotasossa tapahtuvia muutoksia tarkastellaan pitkän ajan kuluessa."

Olenkin ilokseni saanut tuon lukeman nousemaan pikkuhiljaa, viiden kuukauden aikana 39:sta 41:een. Eli voin mitata oman kuntoni kehitystä. Ja se on kehittynyt, koko ajan parempaan suuntaan.

Jostain suunnalta olen saanut osakseni väheksyvää naureskelua välineurheilustani. En niistä ole paljoa välittänyt, ja kun olen selittänyt tarkemmin sykemittarini toimintoja, on jopa näkynyt viitteitä siitä, että väheksyntä on vaihtunut kateudenvihreyteen.

Sykemittarin tärkein ominaisuus lienee se, että se ohjaa liikkumaan oikealla teholla. Paras ominaisuus mielestäni mittarissa on kuitenkin se, että se yksinkertaisesti motivoi minua liikkumaan. Jos liikun tarpeeksi viikon aikana, mittari palkitsee minut pokaalilla (!).

Suosittelen sykemittarin hankintaa jokaikiselle kuntourheilijalle, joka vähänkään on kiinnostunut omasta terveydestään ja oman kehon toiminnasta.

Ainoa mikä minua nyt tympii, on se että Polar on mennyt julkaisemaan vieläkin hienompia mittarimalleja. En nyt ole mittaria vaihtamassa, mutta uusissa malleissa on paremmin huomioitu lihaskuntoharjoittelu, mikä tästä mallista puuttuu. Näyttää tuokin mittari aika namulta.